Plans & Llocs

Llibreries pel món | LONDRES

Fa un any estava a punt d’agafar un avió cap a Londres amb la meva parella. Ell ja hi havia estat unes quantes vegades però per a mi era la primera vegada. Ell està totalment enamorat de la ciutat, i jo vaig preferir no mirar gaire cosa i deixar que em sorprengués. I una altra parella pot ser dedicarà un dels set dies que vam estar allà per anar de compres, però nosaltres ens havíem fet una llista de llibreries que no podíem deixar de visitar. I d’altres, les vam trobar pel camí. Aquí us porto la llista per si algú vol animar-se a fer un recorregut semblant (tenint en compte que els llibres a Anglaterra surten molt més econòmics).

1. Notting Hill Bookshop (13 Blenheim Cres, London W11 2EE)

D’acord, sí, aquesta era més pel moment fan que pel contingut de la llibreria en sí. És tal vegada una de les llibreries més icòniques a Londres des de l’estrena de la pel·lícula i ho han sabut explotar molt bé (tot i que veure les caretes de la Júlia Roberts i el Hugh Grant em va semblar una mica sinistre ja al final). No és que sigui la més bonica, la més impressionant o tingui un fons particularment interessant però com Portobello és un mercat que s’ha de veure sí o sí, no està de més anar allà per fer-se la foto (i sospirar una mica).

notting-hill

FONT: Flickr (Nikos Roussos)

2. Judd Books (82 Marchmont St, Saint Pancras, London WC1N 1AG)

Aquesta llibreria es troba a prop de la Universitat de Londres, al cor de Bloomsbury. La vam trobar perquè la portàvem apuntada de casa i a més ens agafava just devora el nostre apartament. És una llibreria acadèmica que ven llibres de segona mà per estudiants de totes les disciplines (va ser la nostra perdició!). Si una cosa em va fer plantejar va ser la situació tan crítica en aquest tema que hi ha a Espanya en què els estudiants s’han de plantejar quins llibres comprar perquè els preus són desorbitats. Judd Books té uns preus increïbles, està organitzada segons l’àmbit de coneixement i ho tenen tot catalogat telmàticament.

shopfront

Font: www.juddbooks.com

3.Waterstones (203 – 206 Piccadilly, St. James’s, London W1J 9HD)

Aquesta llibreria seria un equivalent a la nostra Casa del libro i per tant, totalment comercial. No obstant, la de Picadilly és la llibreria més gran d’Europa, amb sis plantes, unes 8.000 prestatgeries i uns 200.000 llibres. Amb aquestes xifres és difícil no trobar-hi el llibre o l’edició que esteu buscant. I encara que sigui per passejar-hi una estona, sempre et pots trobar algun col·loqui o esdeveniment literari. A nosaltres ens va coincidir amb la Harry Potter Night, però òbviament l’aforament estava complet. Una altra cadena en aquesta línia és Foyles, i també n’hi ha repartides per tot Londres però al final és una cadena com una altra.

00003564-1800x1374

FONT: www.waterstones.com/bookshops/piccadilly

4.Hatchards (187 Piccadilly, St. James’s, London W1J 9LE)

Una de les meves dues preferides, sense cap dubte,  i té a veure precisament amb el romanticisme del llibre que de cada vegada més s’està perdent. Cinc plantes dins una casa victoriana com per perdre’s, que ha tingut uns clients tan distingits com ara la casa reial, Lord Byron i Oscar Wilde. Per què si, a més de ser preciosa és la llibreria més antiga de Londres (quasi res). Pots trobar-hi tota classe de llibres, i per dur-ho una mica més enllà, té una secció infantil d’ensomni. Investigant una mica m’he trobat amb una notícia que m’ha desencantat una mica: des de fa uns anys, i no sé perquè em sorprèn, ja no és una llibreria independent sinó que l’ha comprat la gran Waterstones.

hatchards_london_2013

FONT: Wikipedia

Aquí aprofitaré per fer una crida a la compra independent: de la mateixa manera que s’està aconseguint practicar la compra local, l’alimentació de kilòmetre 0, els llibres també compten. Entenc que Amazon, Fnac, ens ho posa molt fàcil perquè ens hi tirem de cap amb enviaments gratuïts i el llibre a la distància d’un clic. Però cada any han de tancar massa llibreries per no poder competir amb això i així estem perdent el gust d’anar a una llibreria, el gust de ser atès per algú que en sap, el gust per entrar a una llibreria a per un llibre i deixar que te’n sorprenguin tres i un ofici antic i bonic on n’hi hagi.

5.Daunt Books (83-, 84 Marylebone High St, London W1U 4QW)

I aquesta fou la segona joia que em vaig trobar en la nostra ruta per Londres. És simplement acollidora, càlida, com hauria de ser una llibreria. La nova llibreria de Foyles era impressionant, unes tres o quatre plantes, cafeteria inclosa però tant moderna era que perdia tota la màgia. Aquesta sí que es manté independent (així ho diuen orgullosos a la seva pàgina web) i està especialitzada en la literatura de viatges i les guies. És un espai màgic que et fa perdre la noció del temps i on t’estaries hores i hores.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FONT: Wikipedia

14008265236_151a67d8f9_b

FONT: Flickr (WolfB1958)

I si et quedes amb ganes de llibreries sempre et queden les botigues dels museus, que em tornen particularment loca. No dubteu en deixar a comentaris llibreries de Londres que no estiguin en aquesta llista i que us hagin agradat, sisplau, res em faria més il·lusió que llegir-vos.

Ens llegim molt aviat. 

CASTELLANO

Hace un año estaba a punto de coger un avión rumbo a Londres con mi pareja. Él ya había estado allí unas cuantas veces pero para mí era la primera vez. Él está totalmente enamorado de la ciudad, y yo preferí no mirar demasiadas cosas y dejar que me sorprendiera. Y otra pareja tal vez dedicará uno de los siete días que estuvimos allí a ir de compras pero nosotros nos habíamos hecho una lista de librerías que no podíamos no visitar. Y otras que nos encontramos por el camino. Aquí os traigo una lista por si alguien quiere animarse a hacer un recorrido parecido (teniendo en cuenta que los libros en Inglaterra son más baratos).

1.Notting Hill Bookshop (13 Blenheim Cres, London W11 2EE)

Vale, sí, esta era más el momento fan que el contenido de la librería en sí. Es tal vez una de las librerías más icónicas de Londres desde que se estrenó la película y lo han sabido explotar muy bien (aunque ver las máscaras de Julia Roberts y Hugh Grant me llegó a parecer un poco siniestro). No es que sea la más bonita, la más impresionante o tenga un fondo particularmente interesante pero como Portobello es un mercado que tiene que verse sí o sí, vale la pena ir allí a hacerse la foto (y suspirar un rato).

notting-hill

FONT: Flickr (Nikos Roussos)

2.Judd Books (82 Marchmont St, Saint Pancras, London WC1N 1AG)

Esta librería se encuentra cerca de la Universidad de Londres, en el corazón de Bloomsbury. La encontramos porque la llevábamos apuntada de casa y además nos pillaba justo al lado de nuestro apartamento. Es una librería académica que vende libros de segunda mano para estudiantes de todas las disciplinas (¡fue nuestra perdición!). Si una cosa me hizo replantearme fue la situación tan crítica en España en qué los estudiantes tienen que plantearse qué libros comprar porqué los precios son desorbitados. Judd Books tiene unos precios increíbles, está organizado por conocimientos y lo tienen todo catalogado telemáticamente.

shopfront

Font: www.juddbooks.com

3.Waterstones (203 – 206 Piccadilly, St. James’s, London W1J 9HD)

Esta librería sería un equivalente a nuestra Casa del libro y por tanto, totalmente comercial. Sin embargo, la de Picadilly es la librería más grande de Europa, con seis plantas, unos 8.000 estantes y unos 200.000 libros. Con estas cifras es difícil no encontrar el libro o edición que estás buscando. Y aunque sea para pasearse un rato, siempre puedes encontrar algún coloquio o evento literario. A nosotros nos coincidió con la Harry Potter Night pero obviamente el aforo estaba completo. Otra cadena en esta línea es Foyles, y también hay repartidas en todo Londres pero al final es una cadena como otra.

00003564-1800x1374

FONT: www.waterstones.com/bookshops/piccadilly

4.Hatchards (187 Piccadilly, St. James’s, London W1J 9LE)

Una de mis dos favoritas, sin duda, y tiene que ver precisamente con el romanticismo del libro que de cada vez más se está perdiendo. Cinco plantas en una casa victoriana como para perderse, que ha tenido unos clientes tan distinguidos como la casa real, Lord Byron y Orcar Wilde. Porque sí, además de ser precios es la librería más antigua de Londres (casi nada). Puedes encontrar toda clase de Libros, y para llevarlo más allá, tiene una sección infantil de ensueño. Investigando un poco me he encontrado con una noticia que me ha desencantado un poco: desde hace años, y no sé por qué me sorprende, ya no es una librería independiente sino que la ha comprado la gran Waterstones.

hatchards_london_2013

FONT: Wikipedia

Aprovecharé para hacer un llamamiento a la compra independiente: de la misma manera que se está consiguiendo practicar la compra local, la alimentación de kilómetro 0, los libros también cuentan. Entiendo que Amazon, Fnac, nos lo ponen muy fácil para que nos tiremos de cabeza con envíos gratuitos y el libro a la distancia de un clic. Pero cada año demasiadas librerías deben cerrar al no poder  competir con eso y así estamos perdiendo el placer de ir a una librería, el placer de ser atendido por alguien que sabe, el gusto por entrar en una librería buscando un libro y dejando que te sorprendan tres y un oficio antiguo y bonito donde los haya.

5.Daunt Books (83-, 84 Marylebone High St, London W1U 4QW)

Y esta es la segunda joya que me encontré en nuestra ruta por Londres. Es simplemente acogedora, cálida, como tendría que ser una librería. La nueva librería de Foyles era impresionante, unas tres o cuatro plantas, cafetería incluida, pero tan moderna que perdía toda la magia. Esta sí que se mantiene independiente (así lo dicen orgullosos en su página web) y está especializada en literatura de viajes y las guías. Es un espacio mágico que te hace perder la noción del tiempo y donde te pasarías horas y horas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FONT: Wikipedia
14008265236_151a67d8f9_b
FONT: Flickr (WolfB1958)

Y si te quedas con ganas de librerías siempre que te quedan las tiendas de los museos que a mí me vuelven especialmente loca. No dudéis en dejar en los comentarios librerías que conozcáis en Londres, que os hayan gustado y no estén en la lista. Nada me haría más ilusión que leeros. 

Nos leemos pronto.

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *