Ressenyes

Los Watson, Jane Austen

Doncs de moment (ho direm fluixet, no sigui cosa que..), estic aconseguint pujar les entrades a un bon ritme. Infinites gràcies per l’acolliment que va tenir l’anterior ressenya, la del Jardí Secret.

Voldria convidar-vos, també, a conèixer les dues noves seccions, àlgebra literària i Espai porpra, i per tant les noves persones que ens acompanyaran (a més de tots els monogràfics) en aquest espai, que s’obre més que mai i on tot aquell que s’estimi la literatura hi té un lloc.

Comencem a parlar de llibres i avui, a gaudir de la il·lustració!

Jane Austen i la seva novel·la inacabada

Sí, està inacabada. Però ja us anuncio que a mi m’importa ben poc. Estic aquí per comentar el que he llegit i no per lamentar-me del que no he pogut llegir.

Curta i inconclusa. Llegim una Austen que ens resulta familiar a tots aquells que l’hem llegida anteriorment. Una narradora irònica, que s’empara sempre en aquell rerefons de l’humor que caracteritza tant el seu to narratiu.  

Emma és una noia que ha viscut de l’acomodada renta dels seus tiets. Després que la seva tia s’ho malgasti tot, es veu obligada a tornar a casa seva, 14 anys després, amb tot el canvi que això suposa a la seva vida. Per sort, la relació amb una de les seves germanes, Elizabeth, la salvarà de la possible inestabilitat emocional.

El rol que desenvolupen les germanes, així com el que uneix la protagonista amb els personatges masculins com Lord Osborne o Tom Musgrave, ens porta ressonàncies de Orgull i prejudici, Sentit i sensibilitat i fins i tot Persuasió.

DSC_0541

És interessantíssim veure com tots els elements que constitueixen  les novel·les de l’escriptora britànica estan aquí orbitant, conformant l’imaginari de la novel·la. Pot ser si es llegeix buscant un pur entreteniment, pot decebre. En cap cas la recomanaria si això és el que vas buscant. Millor inverteix una mica més de temps i llegeix alguna de les seves obres principals, que per això han assolit la rellevància que tenen. No obstant, pels que aneu preparats de factor Austen, us convido a dedicar-li unes hores. Us prometo que la complicitat i la satisfacció de la troballa, del reconeixement, valdrà la pena.

Crec que és una novel·la que no has de llegir pel que fa a la trama, és curta i bastant arquetípica, sinó per capficar-te una mica més dins Austen, el seu procés de creació, la seva manera d’entendre el món, el seu caràcter inconfusible… i sobretot si ens l’ofereixen en una edició tan meravellosa com aquesta.

La il·lustració: lectura visual

Tots aquells que em coneixeu sabeu que les edicions de clàssics il·lustrats de Nórdica són la meva perdició. Però sabem anar més enllà de “oh, són molt bonics”? Sabem llegir les il·lustracions? Jo aquests mesos he entès que poques vegades sabem fer una lectura igual d’acurada que fem del contingut textual. No obstant, igual que a llegir textos, es pot aprendre, no només llegint llibres sobre això sinó entrenant la lectura de la representació: observant molt, entrenant la sensibilitat.

Sara Morante, il·lustradora que firma les 24 il·lustracions que podem trobar a Los Watson, no és nova en el terreny de la il·lustració editorial, i és un factor important. Il·lustrar un llibre és expressar la teva pròpia lectura en un llenguatge de signes no alfabètics, al cap i a la fi.

La seva il·lustració crec que es podria considerar plenament introspectiva, per dos motius: per una banda, si feu un recorregut per les seves il·lustracions podreu apreciar que té un estil marcat i fàcil de reconèixer. Per altra banda, hi ha una intenció artística que predomina per sobre d’una intenció mimètica o purament documental o una intenció de fer il·lustracions emotives.

Screen shot 2012-06-22 at 10.05.14 AM

VEURE BOOKTRAILER AQUÍ

Aquestes 24 il·lustracions es podrien dividir en tres grans grups: en primer lloc les il·lustracions a tot color, on solen combinar-se tècniques diferents i recreacions de diferents textures i estampats que donen ritme a les il·lustracions; un grup de il·lustracions en negatiu, on només podem veure unes formes negres; un tercer grup serien composicions mixtes entre les primeres i les segones (com el cas de la portada, sense anar més lluny), que donen a la protagonista aquella individualitat i aquella aura d’incomprensió tan pertinent.

La mateixa Sara Morante, en aquesta entrevista, assegura que fer aquest llibre va suposar tot un repte i una sortida de la seva zona de confort. Un projecte que penso que ha assolit amb un gran èxit, i per descomptat, amb una gran sensibilitat.

Còpia de “Estic convençut que la màgia és arreu, però no tenim el que cal per aprofitar-la i treure_n partit, de la mateixa manera que aprofitem l_electricitat, els cavalls o

 

Títol: Los Watson

Autor: Jane Austen

Editorial: Nórdica Libros

ISBN: 978-84-15564-18-8

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *