Articles

Viure de la literatura

“El talento no es nada, hay demasiado talento. Hay talento por todas partes… Trabaja, trabaja, mátate a trabajar”  –G. Chaplin

Hola a tots,

És estrany dirigir-se de manera directa a vosaltres quan durant tant temps m’he pogut amagar rere tantes màscares en el meu blog Bufen temps de canvis. No obstant, alguna cosa em demanava un canvi (i d’això anava tot, no?). Alguns sabeu que he estat escrivint per una revista durant aquests darrers mesos i m’ha anat bé. Ha sigut una experiència extraordinària, tot un repte del qual he après moltíssim, però no era jo. I en acabar no podia deixar de demanar-me: t’imagines poder escriure així sobre el que més t’apassiona? I ara, amb la meva addicció tremenda a complicar-me la vida i muntar mil coses, tinc el temps i sobretot les ganes per començar aquest nou projecte.

bona-4

Benvinguts a Lletraferits, molt més que un blog de literatura. Un espai per a bibliòfils inquiets, cercadors de llibreries, romàntics dels llibres en paper però sobretot un lloc de trobada per tot allò relacionat amb el món literari. Hi haurà un espai dedicat a la literatura infantil, un àmbit que m’apassiona i que en aquest nou projecte havia de tenir el seu raconet. L’any passat vaig fer un curs de conservació i restauració de documents i vaig aprendre eines importants per no castigar els llibres. Petites coses que tot bibliòfil ha de saber i que us aniré contant a Doctor de Llibres.

Òbviament com a blog de literatura no hi poden faltar els llibres. He estat dubtant molt perquè no volia fer ressenyes. Hi ha una infinitat de webs i blogs on només s’hi ressenyen llibres i jo no volia per res que aquest fos el punt fort del blog. Fer-ho simplement com a recomanacions també em permet mostrar-me més a mi mateixa: no vull fer resums, tampoc fer una simple opinió personal, no em sento còmoda reproduint en un blog les lectures que ja faig a la Universitat i menys dir quins llibres valen i quins no. 

Així que vaig decidir que seria millor fer-ho a la meva manera, com un amic que li recomana a un altre perquè al final, quan la gent no es sent a gust, sempre es nota. Així que a vegades us trobareu amb llibres que m’han agradat molt i a vegades amb edicions que no podia deixar de compartir. 

Els monogràfics seran entrades dedicades a autors concrets per commemorar el dia del seu naixement, amb un format molt especial i pels quals m’encantaria comptar amb altres mans per escriure. Bibliòfils és tal vegada la categoria més ambigua però a la vegada més necessària. Aquí hi cabran marques, esdeveniments, editorials, consells, reflexions… tot el que rodeja la vida del bibliòfil.

bona-3

No sé com has arribat fins aquí, no sé ni si ningú ho llegirà però sigui com sigui, és molta la il·lusió que li he posat a aquest projecte. Em feia molta vergonya compartir el que m’agrada: gaudir dels llibres, buscar-los, fotografiar-los… Però la meva parella (que ha estat aquí per aguantar tots els meus dubtes i totes les meves idees estrambòtiques) ha sabut gestionar la meva energia (que puja i baixa com li dóna la gana) perquè Lletraferits vegi la llum. Ell em va fer veure que la il·lusió només porta acceptació, i sobretot de la gent que t’estima. A més, aquest any ja seré Graduada en Estudis Literaris, així que no estirà de més que espavili una mica.

Aquest és el meu darrer any estudiant entre les quatre parets de la Facultat de Filologia. Un lloc que m’ha donat moltíssim i del qual sortiré plenament transformada. “Després d’això, mai més tornareu a llegir igual“. És cert. M’han ensenyat a llegir de moltes maneres (Sí, hi ha moltes maneres de llegir) però ens han prohibit tota temptació de llegir de forma ingènua, de no formular preguntes, de quedar-se indiferent davant un text. Però, a més, estic segura que no tornaré a veure el món de la mateixa manera. Al final, no és això el que hauria de ser la Universitat?

Jo tenia una ambició, i era viure de la literatura. Per què sinó venir fins aquí? No era el més còmode, ni el més fàcil. Ha costat dubtes i moltes anades i vingudes però després de tants anys segueixo convençuda d’això. I ningú ens llevarà la idea (i me permet xerrar en plural perquè hi ha moltíssima gent talentosa al meu voltat que vol viure el mateix somni). Sé que vull viure d’això, que vull viure envoltada de llibres. I quan tens una certesa com aquesta, saps que trobaràs el camí, passi el que passi.

2

Fa molt temps que m’ha quedat clar que la literatura no és apte per covards. Vols sortides? Vols feina fàcil? Vols simplement un títol universitari? No facis literatura. O millor encara, vols eliminar l’estúpida pregunta de la gent: “I això què fas, per a què serveix?” Per ser feliç i per la VIDA, també . Però si com vaig dir un dia has estat tacat pel verí de la paraula escrita, t’esperen reptes però també un bon grapat de descobriments que et puc prometre que t’ho recompensaran de molt. Potser no serà un camí de roses però si vols que et sacsegin, benvingut.

Gràcies per llegir-me,

Marina

CASTELLÀ

Hola a todos, 

Es un poco raro dirigirse de manera tan directa a vosotros cuando durante tanto tiempo me he podido esconder tras tantas máscara en mi blog Bufen temps de canvis. No obstante, alguna cosa dentro de mí me pedía un cambio (y de eso se trataba, ¿no?). Algunos sabéis que he estado escribiendo para una revista estos últimos meses y me ha ido bien. Ha sido una experiencia extraordinaria, todo un reto del que he aprendido muchísimo, pero no era yo. Y cuando terminé no podía dejar de preguntarme: ¿te imaginas poder escribir así sobre lo que más te apasiona? Y ahora, con mi adicción tremenda a complicarme la vida y meterme en mil cosas, tengo el tiempo y sobre todo las ganas para comenzar este nuevo proyecto. 

Bienvenidos a Lletraferits, mucho más que un blog de literatura. Un espacio para bibliófilos inquietos, buscadores de librerías, románticos de los libros en papel pero sobre todo un espacio de encuentro para todo aquello relacionado con el mundo literario. Habrá un espacio dedicado a la literatura infantil, un ámbito que me apasiona y que en este nuevo proyecto tenía que tener su rinconcito. El año pasado hice un curso de conservación y restauración de documentos y aprendí herramientas para no castigar a los libros. Pequeñas cosas que todo bibliófilo tiene que saber y que os iré contando en Doctor de Libros. 

Obviamente en un blog de literatura no podían faltar los libros. He dudado mucho porque no quería hacer reseñas ya que hay una infinidad de webs y blogs donde se reseñan libros y yo no quería en ningún caso que fuese el punto fuerte de mi blog. Hacerlo simplemente como recomendaciones también me permite mostrarme más a mí misma: no quiero hacer resúmenes, tampoco hacer una simple opinión personal, no me siento cómoda reproduciendo en un blog las lectura que ya hago en la universidad y mucho menos diciendo qué libro vale y cuál no.

Así que decidí que sería mejor hacerlo a mi manera, como un amigo que le recomienda un libro a otro, porque al final, cuando la gente no se siente cómoda, siempre se nota. Así que a veces os encontraréis libros que me han gustado mucho y a veces ediciones que no podía dejar de compartir.

Los monográficos serán entradas dedicadas a autores concretos para conmemorar el día de su nacimiento, con un formato muy especial y para los cuales me encantaría contar con otras manos para escribir. Bibliófilos es probablemente la categoría más ambigua pero a la vez más necesaria. Van a entrar todas esas marcas, eventos, editoriales, proyectos, reflexiones… que rodean la vida de un bibliófilo. 

No sé como has llegado hasta aquí, no sé ni si nadie lo leerá pero sea como sea, he puesto mucha ilusión en este proyecto. Me daba vergüenza compartir lo que me gusta: disfrutar de los libros, buscarlos, fotografiarlos… Pero mi pareja (que ha estado aquí para aguantar todas mis dudas y todas mis ideas locas) ha sabido gestionar mi energía (que sube y baja como le da la gana) para que Lletraferits vea la luz. Él me hizo ver que la ilusión solo lleva a la aceptación, y sobre todo de la gente que te quiere. Además, este año ya seré Graduada en Estudios Literarios, así que no estará mal que me ponga las pilas.

Este es mi último año como estudiante entre estas cuatro paredes de la Facultad de Filología. Un lugar que me ha dado muchísimo y del que saldré plenamente transformada. “Después de esto, nunca más volveréis a leer igual“. Es cierto. Me han enseñado a leer de muchas maneras (Sí, hay muchas maneras de leer) pero nos han prohibido toda tentación de leer de forma ingenua, de no formular preguntas, de quedarse indiferente frente a un texto. Pero además, estoy segura de que no volveré a ver el mundo de la misma manera. Al final, ¿no es así como debería ser la Universidad?

Siempre he tenido una ambición, y era vivir de la literatura. ¿Por qué sino venir hasta aquí? No era lo más cómodo, ni lo más fácil. Ha significado muchas dudas e idas y venidas pero después de tantos años sigo convencida de esto. Y nadie nos quitará la idea (y me permito hablar en plural porque hay muchísima gente talentosa a mi alrededor que quiere vivir el mismo sueño). Sé que quiero vivir de esto, que quiero vivir rodeada de libros. Y cuando tienes una certeza como esta, sabes que encontraras el camino, pase lo que pase. 

Hace mucho tiempo que me ha quedado claro que la literatura no es apta para cobardes. ¿Quieres salidas? ¿Quieres trabajo fácil? ¿Quieres simplemente un título universitario? No estudies literatura. O mejor aún, quieres eliminar la estúpida pregunta de la gente: “¿Y eso que haces, para qué sirve?” Para ser feliz y para la VIDA, también. Pero si, como dije un día, la palabra escrita te ha envenenado, te esperan retos pero también un buen puñado de descubrimientos que te recompensarán con creces. Puede que no sea un camino de rosas pero si quieres que te sacudan, bienvenido.

Gracias por leerme,

Marina