Ressenyes

L’ombra de l’altre mar, Joan Margarit

Aquest dimecres us porto una altra recomanació (si us vàreu perdre la primera la podeu llegir aquí) que esper que us agradi molt i molt. Els que em coneixeu sabeu que podia faltar un llibre de Joan Margarit i ja que no publico moltes recomanacions – tinc uns quants llibres de l’any passat esperant el seu torn encara – volia que fos especial. Joan Margarit publica en català sempre a Proa, i quan vaig anar a la presentació del llibre, l’esperit i la il·lusió de l’editorial Nórdica em va acabar de convèncer que havia de tenir aquest llibre. Bona lectura!

És com la poesia: un bon poema,

per bell que sigui, ha de ser cruel.

No hi ha res més. La poesia és ara

l’última casa de misericòrdia

(Casa de misericòrdia)

És un llibre molt especial i no només perquè sigui del meu Joan Margarit. Aquesta antologia és una declaració d’amistat entre dos artistes. La química irrefutable entre dues disciplines artístiques que l’editorial Nórdica ha tingut la intel·ligència i la delicadesa de mostrar en diàleg en aquesta fantàstica edició. Així, de la mà i des del primer poema, Joan Margarit construeix un homenatge a l’escultor i pintor Josep Maria Subirachs, amb qui mantenia una estreta amistat. Una desgràcia com les famoses inundacions del Vallès de 1962 els uniria i la seva relació duraria fins a la mort de l’escultor. Dues personalitats com ells estaven destinats a trobar-se i la vida ja s’encarregaria. Fins i tot, en el moment en què se li encarrega a Subirachs fer el conjunt escultòric de la façana de la Passió de la Sagrada Família, Joan Margarit hi està treballant amb el seu soci Carles Buxadé, realitzant les estructures de les naus del temple. És sobretot anecdòtic, però no deixa de ser bonic.

Amb una sensibilitat absoluta  es van succeint poemes que abracen tota la trajectòria de l’autor català, des dels primers poemes del 1975 al 1986 que va decidir salvar sota el títol de Restes d’aquell naufragi fins a Des d’on tornar a estimar  (2015) el darrer llibre publicat per Proa. Tota aquesta antologia va acompanyada de la lucidesa, la meticulositat i la mestria artística de Subirachs, que fins i tot quan la mobilitat el va privar de l’escultura va projectar tota la seva habilitat en forma de pintures. Es tracta d’un diàleg colpidor en què els dibuixos porten un discurs complementari i totalment enriquidor en la poesia i aquesta aporta a les pintures una dimensió profundíssima. 

Tot un regal per aquells que volen aproximar-se a la poesia de l’autor, per tots aquells que volen dedicar-se uns minuts de calma a llegir aquest autor com cal, en una edició a la altura de la seva literatura o simplement aquells que volen fer-se el regal d’una edició cuidada. La tasca de Nórdica, des del meu punt de vista, no ha sigut encertada només en la selecció del material o en la part estètica del llibre. També m’ha semblat admirable la voluntat d’editar el llibre en les dues llengües: català i castellà. 

EDICIÓ LLEGIDA

Títol: L’ombra de l’altre mar

Autor: Joan Margarit

Editorial: Nórdica Libros

ISBN: 9788416440641

ALTRES EDICIONS

Versió en castellà de Nórdica Libros, La sombra del otro mar. 

CASTELLANO

Este miércoles os traigo otra recomendación (si os perdisteis la primera la podéis leer aquí) que espero que os guste muchísimo. Los que me conocéis sabéis que no podía faltar un libro de Joan Margarit y ya que no publico muchas recomendaciones – tengo unos cuantos libros del año pasado esperando turno aún – quería que fuera especial. Joan Margarit publica en catalán siempre en Proa, y cuando fui a la presentación de este libro, el espíritu y la ilusión de la editorial Nórdica me terminaron de convencer que debía tener este libro. ¡Buena lectura!

És com la poesia: un bon poema,

per bell que sigui, ha de ser cruel.

No hi ha res més. La poesia és ara

l’última casa de misericòrdia

(Casa de misericòrdia)

Es un libro muy especial y no sólo porque sea de mi Joan Margarit. Esta antología es una declaración de amistad entre dos artistas. La química irrefutable entre dos disciplinas artísticas que la editorial Nórdica ha tenido la inteligencia y la delicadeza de mostrar en diálogo en esta fantástica edición. Así, de la mano y desde el primer poema, Joan Margarit construye un homenaje al escultor y pintor Josep Maria Subirachs, con quién mantenía una estrecha amistad. Una desgracia como las famosas inundaciones del Vallés en 1962 los uniría y su relación duraría hasta la muerte del escultor. Dos personalidades como ellos estaban destinados a encontrarse y la vida ya se encargaría de ello. Incluso en el momento en que  se le encarga a Subirachs hacer el conjunto escultórico de la Fachada de la Pasión de la Sagrada Família de Barcelona, Joan Margarit está trabajando con su socio Carles Buxadé, realizando las estructuras de las naves del templo. Es sobre todo anecdótico, pero no deja de ser bonito.

Con una sensibilidad absoluta se van sucediendo poemas que abarcan toda la trayectoria del autor catalán, desde los primeros poemas del 1975 al 1986 que decidió salvar bajo el nombre de Restos de aquel naufragio  hasta Amar es dónde (2015) el último libro publicado en Proa. Toda esta antología va acompañada de la lucidez, la meticulosidad y la maestría artística de Subirachs, que incluso cuando la movilidad lo privó de su escultura supo proyectar toda su habilidad en forma de pinturas. Se trata de un diálogo extraordinario en que los dibujos en que los dibujos aportan un discurso complementario y totalmente enriquecedor en la poesía y ésta aporta a las pinturas una dimensión profundísima.

Todo un regalo para aquellos que quieren aproximarse a la poesía del autor, para todos aquellos que quieren dedicarse unos minutos de calma para leer este autor como se merece, en una edición a la altura de su literatura o simplemente para aquellos  que quieren hacerse el regalo de una edición cuidada. La tarea de Nórdica, desde mi punto de vista, no ha sido acertada sólo en la selección del material o en la parte estética del libro. También me ha parecido admirable la voluntad de editar el libro en las dos lenguas: catalán y castellano. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *