LIJ | Promoció de la lectura

Poesia infantil | 5 propostes

Després de l’atipament d’amor i corets vermells que vàrem viure dimarts en forma de bombardeig publicitari o a les xarxes us vull mostrar una proposta per als més petits que sí  serà un gran acte d’amor.

Perquè regalar a un nen un llibre és fer molt més que això: és regalar-li la oportunitat de entrar en un món del que no se’n surt (per sort). L’altre dia, vaig escoltar una entrevista que li van fer al Joan Margarit fa un temps. Parlava de que la poesia és una arma poderosa contra la intempèrie moral. Tots coneixem que és la intempèrie física, la veiem cada dia a la ciutat. Però la intempèrie moral tard o d’hora, ens arribarà a tots. La pèrdua, el buit és allò del que ens parla Margarit i que només es pot resoldre amb la literatura. Però en aquest moment, a la mort d’aquells que estimem, s’hi ha d’arribar llegit ja de casa.

Pot ser no és la manera més alegre de parlar de literatura infantil però tampoc sóc partidària d’amagar als nens la crueltat de la vida sinó buscar maneres de fer-los entendre allò que passa (i els llibres és una excel·lent manera de fer-ho). Avui parlem del regal de per vida, de la corona que els moblarà el cap i l’armadura que els protegirà quan no trobin respostes: la poesia. Ara sí, comencem:

1.TAQUITÁN DE POEMAS, Antologia poètica, Il·lustrat per Ana Palmero Cáceres [Edicions Ekaré]

sin-titulo

Un llibre senzill per als més petits, per començar a aprendre a jugar amb la creació d’històries i relats a partir d’imatges i fer-se al ritme de la poesia. La temàtica dels poemes gira entorn a la lloança de la natura i tot el món animal, que queda emmarcat per les preciosíssimes il·lustracions de l’artista veneçolana.

(Podeu mirar el tráiler aquí).

2. 12 POEMAS DE FEDERICO GARCÍA LORCA, Antologia poètica, Il·lustrat per Gabriel Pacheco [Editorial Kalandraka]

sin-titulo

Aquesta editorial està fent llibres espectaculars i des de que els vaig conèixer no puc fer més que recomanar-los. Aquest llibre no podia faltar en aquesta selecció perquè a més de ser el text que és, l’edició no pot ser més preciosa. Regala al petit/a un llibre de Lorca i tindrà un amic tota la vida. 

3. UN POEMA PARA CURAR A LOS PECES, Jean Pierre Simeon, Il·lustrat per Olivier Tallec [Editorial Kókinos]

3

És la meva editorial preferida des que em va pegar la febre dels llibres infantils fa ja uns quants anys. Tots els llibres que han passat per les meves han sigut 100% recomenables i aquest no és una excepció. Al peix de l’Adrià, com a nosaltres mateixos, només pot salvar-lo un poema. I la vertadera aventura serà la de saber que significa aquesta misteriosa paraula. 

4. LOS VERSOS DEL LIBRO TONTO, Beatriz Giménez de Ory, Il·lustracions de Paloma Valdivia [Faktoría de Libros, Editorial Kalandraka]

4

Premi de poesia per a nens l’any 2010 (no fa falta dir massa cosa mes, no?). Es tracta d’un poemari que convida als nenes al joc literari amb versos que volen escapar-se, plens de ritme, de imatges, el joc de grafia i que acaba composant-se com un collage. 

5. CUENTOS EN VERSO PARA NIÑOS PERVERSOS, Roald Dahl  [Alfaguara infaltil]

CUENTOS-NINOS-PERVERSOS-OK.indd

Els contes de sempre llegits com mai. Per a nens més grans (de 7 anys fins a gust del consumidor), no es pot fer una proposta infantil sense comptar en l’home que ens fa fer entendre que llegir ens dóna màgia i sobretot ens dóna poder. Aquest és el regal més gran que podem fer a ningú. 

CASTELLANO

Después de la sobredosis de amor y corazoncitos rojos que vivimos el martes en forma de bombardeo publicitario o en las redes, os quiero mostrar una propuesta para los más pequeños que sí será un gran acto de amor.

Porque regalar un libro a un niño es hacer mucho más que eso: es regalarle la oportunidad de entrar en un mundo del que nunca se sale (por suerte). El otro día escuché una entrevista que le hicieron hace un tiempo a Joan Margarit. Hablaba de que la poesía es un arma poderosa contra la intemperie moral. Todos conocemos que es la intemperie física, pues la vemos cada día en la ciudad. Pero de la intemperie moral no se salva nadie. La pérdida, el vacío es eso de lo que nos habla Joan Margarit i sólo puede resolverse con literatura. Pero a ese momento, a la muerte de las personas que amamos, se tiene que llegar leído.

Puede que no sea la manera más alegre de hablar de literatura infantil pero tampoco soy partidaria de esconder a los niños las crueldades de la vida sino buscar la manera de que entiendan lo que pasa (y los libros son una excelente manera de hacerlo). Hoy hablamos del regalo para la vida, de la corona que les amueblará la cabeza y la armadura que les protegerá cuando no encuentren respuestas: la poesía. Ahora sí, empecemos:

1.TAQUITÁN DE POEMAS, Antología poética, Ilustrado por Ana Palmero Cáceres [Ediciones Ekaré]

Un libro sencillo para los más pequeños, para empezar a aprender a jugar con la creación de historias y relatos a partir de imágenes y hacerse al ritma de la poesía. La temática de los poemas gira entorno a alabanza de la naturaleza y todo el mundo animal, que queda enmarcado por las preciosísimas ilustraciones de la artista venezolana.

sin-titulo

(Podéis mirar el tráiler aquí)

  1. 12 POEMAS DE FEDERICO GARCÍA LORCA, Antología poética, Ilustrado por Gabriel Pacheco [Editorial Kalandraka]

sin-titulo

Esta editorial está haciendo libros espectaculares y desde que los conocí no puede hacer más que recomendarlos. Este libro no podía faltar en esta selección porque además de ser el texto que es, la edición no puede ser más preciosa. Regala al pequeño/a un libro de Lorca y tendrá un amigo para toda la vida.

  1. UN POEMA PARA CURAR A LOS PECES, Jean Pierre Simeon, Ilustrado por Olivier Tallec [Editorial Kókinos]

3

Es mi editorial favorita desde que me pegó la fiebre de los libros infantiles hace ya unos años. Todos los libros que han pasado por mis manos han sido 100% recomendables y este no es una excepción. Al pez de Andrián, como a nosotros mismos, solo puede salvarlo un poema. Y la verdadera aventura será la de saber que significa esta misteriosa palabra.

  1. LOS VERSOS DEL LIBRO TONTO, Beatriz Giménez de Ory, Ilustraciones de Paloma Valdivia [Faktoría de Libros, Editorial Kalandraka]

 

4

Premio de poesía para niños en el año 2010 (no hace falta decir mucho más, ¿verdad?). Se trata de un poemario que invita a los niños al juego literario con versos que quieren escaparse, llenos de ritmo, de imágenes, de juego en la grafía y que termina componiéndose como un collage.

  1. CUENTOS EN VERSO PARA NIÑOS PERVERSOS, Roald Dahl  [Alfaguara infaltil]

CUENTOS-NINOS-PERVERSOS-OK.indd

Los cuentos de siempre vistos como nunca. Para niños más mayores (de siete años hasta el gusto del consumidor). No se puede hacer una propuesta de literatura infantil sin contar con el hombre que nos hizo entender que leer nos da magia y sobre todo nos da poder. Este es el regalo más grande que podemos hacerle a nadie.

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *