Articles

La conservació bàsica de llibres I

Hola a tots! ¿Què tal la setmana? Jo fa poc he tornat del meu pseudo – finde i avui toca inaugurar la única secció del blog que encara no havíem estrenat. Com us vaig dir al meu primer post (el podeu llegir aquí) l’any passat faig estar fent un curs de conservació de documents gràfics. I d’una de les parts del temari més interessants i de la seva posada en pràctica neix aquest post (s)!   

Sí, inicialment havia de ser com sempre un TOP 5, en aquest cas d’enemics dels llibres, però quan em vaig asseure a escriure vaig veure que quedava llarguíssim. He decidit que, perquè ho pugueu digerir i gaudir més ho dividiré en tres posts, que aniran sortit fins a l’abril, a puntet per cuidar molt bé les adquisicions que faceu (o us regalin) per Sant Jordi.

Avui comencem amb el top of the top, els grans coneguts (que no els únics): la calor i la humitat:

CALOR

Òbviament en els espais expositius, sales de consulta, magatzems i arxius es suposa que hi ha un cert control climàtic depenent de les necessitats de l’espai i de les obres que allà es guarden. Imaginem per un moment un món ideal on tots tenim la biblioteca dels nostres somnis a casa. Ja l’has imaginat? Doncs aquesta biblioteca ideal hauria de tenir un aire acondicionat, per mantenir els teus llibres a una temperatura també ideal de 18-20 graus. Tornant a la realitat, la teva biblioteca personal es pot contar amb baldes a una prestatgeria (si ja ets molt afortunat convertiràs prestatgeria en plural) i tenir aquest control de la temperatura és impossible i una despesa energètica innecessària.

El consell: Intentar en la mesura que es pugui obtenir una certa estabilitat en l’ambient, evitar els canvis bruscs de temperatura. La llum és vital, eviteu que el sol o la llum doni de manera directa (això vol dir totalment exposats) i encalenteixi els llibres si no voleu que tornin marrons i no arribin a vells (Que sí, que és molt romàntic un llibre amb les pàgines grogues però no és un llibre sa). No fa falta dir que seria bastant estratègic si les baldes o els llibres mai no estiguessin a la part superior d’un radiador.

HUMITAT

El control climàtic no només afecta a la calor sinó també a la humitat relativa, que seria ideal per als nostres llibres que rondés sobre els 50%-55%. Persones del litoral o que com jo, guardeu gran part dels vostres llibres en una illa, no us esforceu, no us frustreu, és impossible! (A no ser que disposeu d’un deshumidificador tot el dia). Pot ser en la bombolla en què viu la biblioteca dels nostres somnis estaria aïllada de totes les condicions atmosfèriques negatives. Però si aquest 50-55% d’humitat relativa et sembla ciència ficció, no pateixis, no està tot perdut

El consell: Intenteu en la mesura del possible aïllar-los de les zones de la casa o l’habitació amb més humitat, per exemple eviteu que els llibres a la prestatgeria toquin la paret del fons, sobretot si és exterior, perquè la humitat de les parets podria transferir-se als llibres i comencen a aparèixer taques del color que et puguis imaginar (els fongs són molt creatius cromàticament) i adéu llibre. A mi m’ha anat molt bé guardar-los en llocs més o menys secs (tan sec com pot estar una cosa a Mallorca) i millor en caixes de plàstic perquè les de cartó o fusta tenen més possibilitats d’afavorir la proliferació de fongs i un llibre que fa olor a bosc del dolent no és molt agradable.

Espero que us hagi agradat i sobretot servit! Quins trucs teniu volsaltres?


.

CASTELLANO

¡Hola a todos! ¿Qué tal la semana? Yo he hace nada que he vuelto de mi pseudo – finde y hoy toca inaugurar la única sección del blog por donde aún no me había pasado. Como os dije en mi primer post (podéis leerlo aquí) el año pasado estuve haciendo un curso de conservación y restauración de documentos gráficos. ¡Y de una de las partes del temario más interesantes y de su puesta en práctica nace este post (s)!

Sí, inicialmente tenía que ser como siempre un TOP 5, en este caso de los enemigos de los libros pero cuando me senté a escribir vi que estaba quedando larguísimo. He decidido que, para que lo podáis digerir y disfrutar más lo dividiré en tres posts, que se saldrán hasta abril, a puntito para cuidar muy bien las adquisiciones que hagáis (u os regalen) por Sant Jordi.

Hoy comenzamos con el top of the top, los grandes conocidos (que no son los únicos): el calor y la humedad:

CALOR

Obviamente en los espacios expositivos, salas de consulta, almacenes y archivos se supone que hay un cierto control climático dependiendo de las necesidades del espacio y de las obras que allí se guardan. Imaginemos por un momento un mundo ideal donde todos tenemos en casa la biblioteca de nuestros sueños. ¿Ya la has imaginado? Pues bien, esta biblioteca ideal tendría que tener un aire acondicionado, para mantener nuestros libros a una temperatura ideal de 18-20 grados. Volviendo a la realidad, nuestra biblioteca personal puede contarse con baldas en una estantería (si ya eres muy afortunado convertirás estantería en plural) y tener este control de la temperatura es imposible y un gasto energético innecesario.

El consejo: Intentar en la medida que se pueda conseguir una cierta estabilidad en el ambiente, evitar cambios bruscos de temperatura. La luz es vital, evitad que el sol o una luz potente les de manera directa (eso quiere decir totalmente expuestos) y caliente los libros si no queréis que os vuelvan marrones y no lleguen a viejos (Que sí, que es muy romántico un libro con las páginas amarillas pero no es un libro sano). No hace falta decir que sería bastante estratégico si las baldas o los libres no estuvieran nunca en la parte superior de un radiador.

HUMEDAD

El control climático no solo afecta al calor sino también a la humedad relativa, que sería ideal que rondara sobre 50%-55% para nuestros libros. Personas del litoral o que como yo guardáis gran parte de los libros en una isla, no os esforcéis, no os frustréis, ¡es imposible! (A no ser que se disponga de un deshumidificador todo el día). Puede que en la burbuja en que vive nuestra biblioteca soñada está aislada de todas las condiciones atmosféricas negativas pero si este 50-55 por ciento de humedad relativa te parece ciencia ficción, no te preocupes, no está todo perdido.

El consejo: Intentad en la medida de lo posible aislarlos de las zonas de la casa o la habitación con más humedad, por ejemplo evitad que los libros en la estantería toquen la pared del fondo, sobre todo si es exterior, porque la humedad de la pared podría transferirse a los libros y empiezan a aparecer manchas del color que te puedas imaginar (los hongos son muy creativos cromáticamente) y adiós libro. A mí me ha ido muy bien guardarlos en lugares más o menos secos (todo lo seco que puede estar algo en Mallorca) y mejor en cajas de plástico porque las de cartón o madera tienen más posibilidades de favorecer la proliferación de hongos y un libro que huele a bosque malo no es muy agradable.

¡Espero que os haya gustado y sobre todo servido! ¿Qué trucos tenéis vosotros?

Save

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *