Articles

La conservació bàsica de llibres II

Hola a tots! Avui toca la segona part del conjunt de posts sobre conservació bàsica de llibres. Si has vingut a parar aquí i això et sona a xinès, pots llegir la primera part d’aquesta sèrie de posts aquí, on t’explic com afecten la calor i la humitat als nostres llibres. Uns quants m’heu escrit per saber quan serà aquesta segona entrada així que al final m’he animat a fer-la abans d’hora. Espero que us sigui d’utilitat! 

El post d’avui tracta sobre com afecta la pols als llibres i que s’amaga rere aquestes pàgines que es tornen groguenques o en el pitjor dels casos completament marrons.

POLS

La neteja és clau i un factor importantíssim per evitar la proliferació de insectes i microorganismes en els nostres llibres (la pols és el seu aliment). Tornem per un moment al nostre món ideal que van imaginar l’altre dia. Allí les prestatgeries no tenen una força magnètica per anar acumulant tota la pols del món mundial. En el nostre món ideal en què tot és meravellós també tenim un aspirador amb filtre perquè totes les espores no se’n vagi a una altra banda així com netejadors d’aire i un munt de màquines psicodèliques per deixar l’aire net com una pàtina.

El consell: Què podem fer nosaltres, pobres mortals? Doncs utilitzar qualsevol tipus de aspirador amb filtre o rentar les baldes amb una mescla d’aigua i alcohol (es seca més ràpid i també desinfecta). SEMPRE DAMUNT UN PEDAÇ, MAI SOBRE EL DOCUMENT O LLIBRE. El mateix s’aplica als marcs  (– netejar el glassex blau dels documents no és gratificant –). Els draps de microfibra van molt bé per això i també, per iniciats, les esponges de fum.

Una altra cosa molt senzilla que podeu fer és actuar directament sobre la prestatgeria. Que els llibres mai toquin la paret del fons (consell que ja donàvem per la humitat) i col·locar un paper a la part superior dels llibres per evitar que es vagi acumulant la pols a dins.

ÀCID

Tots els papers que estiguin en contacte amb llibres seria genial si fossin de conservació, és a dir, lliure d’àcids i que ajudin al propi paper dels nostres llibres a contrarestant la seva acidesa. Es poden identificar sota els noms de paper barrera (versió més econòmica), paper museu (més alt de gramatge), paper de conservació, paper acid free, paper amb reserva alcalina…

Processed with VSCO with hb2 preset

Per què el paper dels llibres antics es conserva molt millor que un llibre que tenim de fa pocs anys? El paper, abans de la gran mecanització, es realitzava a partir de fibres naturals de roba de cotó i lli. A partir d’aquest moment han començat a realitzar-se amb material llenyós, parlant clar, amb arbres. Aquest material és àcid de per sí, i per això sento dir que aquests efectes són irreversibles o almenys impossibles de combatre definitivament perquè el seu ph és àcid. Els efectes són clars i evidents: fulles que van tornant marrons al poc temps, fibres del paper que es rompen i llibres que es van desintegrant. Estan condemnats a autodestruir-se, la qual cosa fa que quedi totalment obsolet tenint en compte que des de l’inici del temps l’escriptura havia de servir per fer perdurar un missatge.

Una solució és la que estan començant a implementar algunes editorials o empreses papereres que és optar per paper acid free. Aquest terme pretén designar tot aquell material amb un ph de 7 o superior. Aquesta diferència es veu clarament en alguns llibres amb guardes i solapes d’una espècie de paper plastificat (s’aprecia la diferència en la resposta de cada paper al pas del temps). 

Acid-free_paper_(symbol).svg

A partir d’ara, estigueu atents a aquest símbol, significa que estàs comprant paper lliure d’àcid i que et durarà molt més temps! L’editorial Gigamesh que edita Joc de Trons a Espanya, va ser de les primeres editorials que em vaig adonar que feien servir aquest símbol. Sé que les llibretes Leuchttrum també ho són. Sabeu més propostes acid free? M’encantaria saber-les!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *