Ressenyes

Relatos de Kolimá, Varlam Shalámov

El meu propòsit aquest any era llegir més. Algú (qui sigui que controla aquelles coses que diem en veu baixa) em va escoltar i va decidir que llegiria molt, vaja si ho faria. El que ningú em va dir és que la llista de llibres no la triaria jo. I aquest és un dels llibres que m’he llegit en el que portem de quadrimestre i m’ha agradat moltíssim. Així que, aquí teniu la meva recomanació!

No es pot dir que hagi llegit els Relats de Kolimà. Serem sincers, doncs. He llegit el primer volum dels sis que componen aquesta obra de l’autor rus Varlam Shalamov (de moment n’han editat cinc a Espanya). Una obra que es va gestar entre 1954 i 1973, intentant explicar la seva experiència als camps de treball soviètics, el gulag. Jugant entre la clandestinitat i la censura, òbviament, els relats veuen la llum oficialment a l’estranger en forma de traduccions cap a finals dels anys 60 i la versió íntegra al rus haurà d’esperar a finals dels 70.

Tot i així, després de llegir Shalámov se’ns desperta inevitablement una pregunta: es pot escriure del gulag? Encara més enllà, es pot entendre el gulag? Les preguntes no són noves, sinó que van lligades a qualsevol experiència extrema com foren també els camps de concentració nazis i lligada també a la figura del testimoni.

Es pot parlar de l’experiència del gulag?

El projecte de Shalámov és un projecte enorme, que vol documentar el que fou el gulag. Però el que pot ser en un primer moment va néixer com a document, aviat es fa gran en unes mans com les de Shalámov i esdevé literatura, una literatura en majúscules, forta (i brutal en molts moments). No podem parlar de simple document, no quan el primer relat que ens trobem és Por la nieve, un relat condensat, intens, purament significatiu.

Kolimà havia de ser un relat. És a través d’aquest gènere i només a través d’aquest que l’autor aconsegueix crear un relat calidoscòpic de tots els aspectes de l’experiència al gulag. La fam, l’esgotament, la desesperança, el fred… ens apareixen contínuament, com si estassin orbitant al nostre voltant, com un malson del qual no arribes a poder explicar en tota la seva dimensió i coherència.

Però mai no podrem arribar a ser allà. I és que Shalámov ens porta per altres camins, ens mostra una història (si es pot dir que hi hagi una història) i tanmateix ens explica una altra cosa. Tot es narra des d’una concepció temporal que no creu en el demà, que ha arribat a un punt fins i tot d’indiferència. L’objectiu diari és el plat de sopa de la nit.

DADES EDITORIALS

Títol: Relatos de Kolimá. Volumen I

Autor: Varlam Shalámov

Editorial: Minúscula

ISBN: 978-84-95587-34-3

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *