Articles

Els llibres que arrasaran aquest Sant Jordi

Al post d’avui veurem la llista dels llibres més venuts l’any passat per Sant Jordi, repassarem les apostes i novetats de les grans editorials per aquesta festa del llibre i us donaré uns quants consells per encertar sí o sí amb el vostre regal de Sant Jordi.

En català en el gènere de ficció els tres llibres més venuts foren La filla del capità Groc de Victor Amela, Tot això ho faig perquè tinc por de l’Empar Moliner i La noia del tren de Paula Hawkins. En el gènere de no ficció foren Confessions d’un culer defectuós de Sergi Pàmies, Educar millor de Carles Capdevila i La màgia de l’ordre, de Marie Kondo.

No, ho sento. Avui no he vingut a parlar d’això, perquè no m’interessa. No vull entrar dins la consideració de Sant Jordi des del punt de vista del marketing, bàsicament perquè no en tinc ni idea. Sí, seguiran venent-se en més quantitat els llibres de grans editorials (també produeixen més). Seguiran sortint misteriosament i sempre de “casualitat”, llibres com bolets setmanes abans de Sant Jordi, no sigui cosa que se’ns oblidi que ha sortit. Llibres que molt probablement acabaran encapçalant una entrada titulada: Els llibres més venuts de Sant Jordi 2017.

No parlo de competició. Dubto que les editorials petites vulguin dur el ritme que porten les grans. Són sistemes totalment diferents. Jo no vull parlar d’això, vull parlar de lectors. De lectors que per un dia esdevenen també crítics en regalar un llibre.

Processed with VSCO with hb2 preset

Us podria aconsellar algunes coses, és cert, coses que algun dia em van aconsellar a mi o que n’he après amb el temps. Una vegada – no recordo qui – em va dir que si la portada era la fotografia de l’escriptor, que no perdés el temps en llegir-me’l, perquè rara vegada val la pena que un llibre es promocioni a través de la personalitat pública de l’escriptor (un exemple aquí seria el llibre de la Belen Esteban). O per exemple, he arribat a la conclusió que hi ha més possibilitats d’encertar amb una traducció si el traductor apareix a algun lloc que si no ( també es pot recorre al senyor Google per buscar la persona en qüestió).

Regaleu, doncs, amb cor. Aneu a la llibreria, pareu-vos en una paradeta, fullegeu els llibres (i no només aquells que ja us han deixat perfectament col·locats sobre un atri o sota el títol de recomanacions). Feu la vostra: regaleu aquell llibre que vàreu llegir una vegada i que us va encantar, regaleu aquell llibre que odieu però pot ser és una bona oportunitat perquè se’t presenti sota un altre punt de vista, regaleu aquell que us ha entrat pels ulls perquè l’edició era preciosa, aquell que us ha recomanat aquell amic,  aquell que llegint-vos la sinopsi us han entrat ganes de regalar (encara que sigui perquè així el podreu llegir vosaltres també), regaleu aquell que sabeu que té a la seva llista de desitjos, regaleu aquell que no s’espera per res, aquell per demanar perdó o per donar les gràcies. Un llibre pot ser infinites coses si se’l tria bé.

Processed with VSCO with hb2 preset

Lletraferits, és el vostre dia. Teniu dues setmanes per reclamar el dret a escollir, a no ser mediats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *