Articles,  LIJ | Promoció de la lectura

Llibres infantils de grans autors

De vegades, i com és molt comprensible, els grans escriptors ens fan por, ja siguin filòsofs, poetes o novel·listes. Un dels propòsits d’aquest blog, ja des d’un principi, era precisament ajudar-nos a fer desaparèixer aquesta por i apropar-nos a aquelles grans figures del panteó literari.

El que poca gent tendeix a pensar és que aquests terrorífics autors, en realitat, són com nosaltres i molt sovint escriuen pels nens que ens envolten, molt lluny d’estils rebuscats i grans figures retòriques. Aquest post intentarà precisament parlar una mica d’aquests contes infantils escrits per autors d’altíssima categoria.

Tres cuentos, Umberto Eco

Ja sabeu que a un servidor li encanta Eco i sempre que puc l’intento fer aparèixer. Eco sempre ha estat considerat un autor difícil, ple de referències cultes i amagades, que escriu a finals del segle XX un novel·la en què els personatges parlen en llatí! Tot i això, Umberto Eco també es va dedicar a escriure tres contes per a nens petits que són una delícia i que després d’haver estat descatalogats molt de temps, el grup de Lumen els ha recopilats tots en un llibret per commemorar el primer any de la seva mort.

Tots els contes tenen un caire pacifista i de respecte cap a allò diferent: els àtoms d’una bomba atòmica es rebel·len contra el general que vol fer-la servir o un emperador insuportable vol conquerir el pintoresc planeta de Gnu. Però a mi el que més m’agrada és el de “Els tres cosmonautes”: un xinès, un rus i un americà viatgen a Mart i s’odien a mort fins que a poc a poc, la comprensió de l’Altre els porta cap al respecte i la fraternitat entre els homes (també entre els marcians!). Uns contes preciosos amb il·lustracions increïbles, en format de collage, d’Eugenio Carmi que són, a més a més, una perfecta introducció (molt amagada) a la semiòtica i com aquesta ens ajuda a comprendre el món.

El ratolí i la muntanya, Antonio Gramsci

El filòsof italià, fundador del Partit Comunista del seu país natal, és conegut per les seves teories crítiques i educatives, sobre què considera ell que ha de ser l’intel·lectual i el paper del marxisme en la societat industrialitzada del segle XX. Precisament per les seves idees polítiques, va ser condemnat a la presó. Allà escrigué tot de cartes a la seva dona Júlia (editades i publicades avui en dia).

Precisament, una d’aquestes cartes era un conte per als seus fills i demana a Júlia que el llegeixi per sentir-se’ls més a prop. Aquest conte és el que ha editat Milrazones (tant en castellà com en català) i que compta amb unes tendres il·lustracions de Laia Domènech. En aquest conte se’ns explica la història d’un ratolí i un nen que fan una promesa a la muntanya: quan siguin grans la replantaran, ja que està devastada per la guerra i l’especulació. Així doncs, aquest nen i aquest ratolí tornaran a donar vida a la muntanya, al bosc, als animals que hi pasturen i al poble (obrer, evidentment) que hi viu a la seva falda.

El gat i el diable, James Joyce

Tot i que aquests sí que pot ser difícil de trobar (porta descatalogat tant en castellà com en català més de vint anys) jo els vaig llegir a una biblioteca quan remenava (més per avorriment que altra cosa) els llibres de la secció infantil. Però sí, Joyce, James Joyce, el gran mestre de la literatura del segle XX, el més gran escriptor de la centúria, el més complicat, el més enrevessat, el més difícil de traduir també va caure en el parany d’escriure un llibre per nens.

Com Gramsci, Joyce escrigué aquest conte per un familiar, concretament el seu nét de quatre anys, i ens explica la història de la gent de la contrada de Beaugency, que fan un pacte amb el diable a canvi d’un pont. El preu a pagar: que la primera persona que el creui serà propietat del príncep de l’Infern. Així doncs, un cop el pont està construït ningú s’atrevirà a creuar-lo, però l’alcalde sembla tenir un pla secret. Aquest conte, simpàtic i sorneguer ens demostra que tot geni del llenguatge té un costat proper i afectuós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *