Articles

Súper haul

Feia moltíssim que no feia un haul (des de juny!) i se’ns han acumulat els llibres. Desgraciadament la llista de llibres comprats veureu que és molt curta, perquè em vaig proposar (i ho he complert sorprenentment bé) que me’n compraria aquest estiu. Tenia molts llibres pendents per Mallorca i volia aprofitar que a l’illa no hi ha cap Central per temptar-me. Ja vos avís que tinc prevista una nova expedició que portarà nous membres a la prestatgeria.

He estat pensant, amb això de la mudança i el trasllat de llibres, de fer una espècie de post recollint les edicions preferides que tinc, llibres curiosos, alguna cosa per l’estil. Si us interessa, m’ho dieu!

Últimes lectures

Madmoiselle Fifi i otros cuentos de guerra, Guy de Maupassant [Alianza Editorial]

La insoportable levedad del ser, Milan Kundera [RBA]

El nombre de la rosa, Umberto Eco [Lumen]

Las pequeñas virtudes, Natalia Ginzburg [Ancantilado]

Aquí estan recollides les meves lectures d’estiu però no m’entretindré a parlar-vos d’elles perquè en aquesta entrada del mes de setembre us teniu un comentari de cada una. Per qui no l’hagi llegit: meravellosos, tots a la seva manera.

Blogsetembre-32

La casa de Bernarda Alba, Federico García Lorca [Cátedra]

Ens va permetre debatre sobre les edicions de Cátedra, que sempre està bé. Necessitava una lectura curta perquè sabia què volia llegir durant el viatge a Itàlia. Vaig recórrer a Lorca perquè sempre és un bon pla i mai defrauda. No havia tornat a llegir aquesta obra des de l’institut i com la majoria de la les lectures de secundària, la recordava com quelcom que no m’havia matat gaire.

I Lorca, sempre ho dic, ha sigut dels escriptors que m’han fet tremolar més intensament. No era el llibre que estava malament, era jo que no l’havia llegit com calia. I no és de les obres de teatre més potents de Lorca però és ell i se l’entreveu en cada frase. Aquell pes de la tradició, de l’estancament anacrònic, el desig de llibertat, el simbolisme portat al preciosisme dels detalls, el folklorisme tan lorquià i aquell monstre que sempre lluita per sota i que podríem anomenar modernitat.

DSC_0047

Renaixement, Peter Burke [Ático de Libros]

M’encanta llegir assaig, ho sabeu. I intentant decidir-me pel llibre que portar a les vacances van ressonar uns quants noms: Una habitació amb vistes com a novel·la; em feia molta il·lusió llegir Aby Warburg, però òbviament el llibre de Gombrich no era assumible per la mida. Warburg és un personatge fascinant del qual parlaria hores i hores. Si us agrada l’art, llegiu que en pensava; si us interessa el Renaixement, llegiu-lo; Si us fa curiositat veure un dels models més al·lucinats de biblioteca personal, busqueu-lo (avui estan sortint moltes idees per a futures entrades).

Finalment vaig emportar-me aquest. És molt interessant perquè és un estudi crític pel que fa al Renaixement i intenta no caure en tòpics. És curtet i per tant assumible en un viatge en què tampoc no teníem molt temps de llegir. I sobretot, davant el síndrome d’Stendhal que em va envair en veure la cúpula de Brunelleschi (era un dels meus somnis vitals) va ser el company perfecte.

DSC_0049

Les ciutats invisibles, Italo Calvino [Minotauro]

Aquesta és la meva lectura actual així que tècnicament no hauria de incloure’l aquí però em venia molt de gust perquè és un llibre preciós. I no puc callar-m’ho: diumenge, en l’aniversari del naixement de Calvino, el propietari d’aquest llibre ens farà un monogràfic. M’ha encantat llegir Calvino a través dels seus ulls i l’admiració que sent. Tantes anotacions, tants marcadors, un llibre tan viscut.

DSC_0050

Novetats

Tormento, Benito Pérez Galdós [Primera edició de 1884]

Fa més de tres anys que estic amb la meva parella. Fa més de tres anys que la literatura ens ha ajuntat, ens ha unit i ha orbitat al nostre voltat. Per un Lletraferit, una bona manera de conèixer una persona és fixar-se en la seva biblioteca personal. En la seva hi ha molta teoria literària (sobretot medieval i postmoderna), molt teatre de Shakespeare, molt Umberto Eco (quasi tot), més Divines Comèdies i estudis de Dante dels que vol reconèixer i molt Galdós. Un dia, posant-me en les mans Tormento, em va dir que si el volia conèixer realment, havia de llegir aquest llibre.

El passat mes de juliol ens vàrem graduar. I no se li va ocórrer altra idea que regalar-me una primera edició d’aquest llibre. I ara, tinc una autèntica joia a la prestatgeria.

DSC_0051

The secret garden, Frances Hodgson Burnett [Penguin]

Sempre dic que els llibres que llegim de petits estableixen els lligams més poderosos amb nosaltres. I després de molts anys, fins i tot sense recordar que havíem llegit aquell llibre, ens emociona veure’l. I això em va passar. Vaig decidir fer un regal a la petita lectora que vaig ser i aquesta va ser la meva compra en una petita llibreria anglesa de Florència.

DSC_0053

Mitologies, Roland Barthes [Ático de Libros]

Aquest llibre ha entrat per poc en aquest haul. Estic fent pràctiques a l’editorial Ático de los Libros i una de les coses més interessants de treballar en una editorial és que de tan en tan pot permetre’t la llicència d’agafar un llibre. I si a sobre és un llibre que et volies compra, molt millor. Fa poc que ha sortit així que ja ningú té cap excusa per no llegir a Barthes.

Reading is sexy

Sempre m’agrada incloure algun article literari més enllà dels llibres, perquè la literatura és molt més que allò que llegim. Per fi puc lluir a la meva habitació del preciós pòster de l’Editorial Gallo Nero. Dean i jo ja llegim plegats.

DSC_0055

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *