Articles,  Plans & Llocs

Fira del llibre de Madrid i Ruta de Llibreries

Cada any miràvem les notícies amb els dents llargs de veure tota aquella gent passejant per la Fira del Llibre de Madrid. I aquest any els astres s’havien alineat per fer-ho possible i vam aprofitar. Em va semblar una bona idea compartir la impressió amb vosaltres i citar-vos unes quantes llibreries. Per Instagram vaig demanar-vos referències sobre llibreries especials a Madrid i vareu ser bastants que em vareu respondre. Tot i que no hem pogut anar a totes us deixaré tot en aquesta entrada per si algú es troba igual que jo.

Fira del llibre o aparador literari

Vam estar a Madrid de l’1 al 4, és a dir, en cap de setmana. I es va notar. La ciutat ens va rebre amb un temps molt millor del que esperàvem ja que havia estat diluviant els dies anteriors. Els dos anàvem molt emocionants per la fira. El primer dia (òbviament la fira no la vam veure només una vegada) vàrem arribar sobre les sis després de gravar el programa de ràdio (el dia 1 de Juny).

La fira és enorme, hi ha més de 300 casetes, totes atapeïdes de gent que miren (tots els dies a totes hores). Els dies que hem estat a la fira hem aprofitat sobretot per visitar les paradetes de llibreries a les que teníem moltes ganes. Seguidament, vam fer un enfilall amb totes les editorials precioses que tenim ara mateix en el panorama literari i que estaven totes dins els mateixos metres quadrats del Parc del Retiro… el Paradís!

IMG_20180601_185850

Ja veníem mentalitzats de que no se’ns anés molt el cap, intentar no deixar-nos el pressupost mensual i tenir present que a Barcelona també venen llibres (així i tot vam haver de seure sobre la maleta per tancar-la, com ha de ser).

La primera signatura va ser una sorpresa total. Felipe Benítez Reyes, autor de El novio del mundo, signava la reedició d’aquest ja clàssic de les lletres hispàniques contemporànies. Ens el va signar als dos, perquè aquest llibre ens recorda una esperpèntica classe de Postmodernitat, amb un esperpèntic professor llegint el primer capítol en veu alta. I en conseqüència, ens recorda els dies de compartir aula.

Us podeu imaginar que una de les meves parades obligatòries era la caseta de Nórdica Libros (amb el Diego Moreno presidint, tan simpàtic com sempre). Compartia caseta amb altres meravelles com Impedimenta. En el moment que vaig passar per allà estava signant el Fernando Vicente, que va il·lustrar Alicia a través del espejo. De tot l’estol d’Alícies que han sortit aquets darrers anys és una de les que més m’agrada i sempre que  la tenia a les mans el seu preu m’acabava tirant enrere. Però entre el descompte de la fira i la possibilitat de tenir-lo signat em van convèncer. La cola va valdre la pena i ell s’ho va currar molt.

IMG_20180605_101736

Però si la fira mostra la cara més bonica dels llibres també mostra la més lletja i la més cruel. Aquella que ens aconsegueix rompre el romanticisme dels llibres i ens mostra que tot és un negoci. Aquell cap de setmana el capitalisme literari feia més olor a ranci que mai. Cada cola que veiem que creuava el carrer perquè algun youtuber/instagramer/influencer (de tot menys escriptors) les nostres esperances es feien més petites. Però al final és el reflex del model editorial que estan creant les grans editorials, on el producte ja no importa, només el nombre de seguidors. Tal vegada d’aquí uns anys ens haguem de lamentar d’haver perdut tota una generació de talents.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

El resultat de la fira, malgrat això, va ser un cap de setmana genial, molts llibres nous a la prestatgeria, una llista de desitjos encara més gran. Sol i moltes rialles. Us deixo aquí la llista de llibreries que vam visitar, ens van recomanar i valen molt la pena!

Zig Zag Kids (Calle de Barbieri, 26): Una botiga de joguines amb llibreria inclosa. Una passada d’espai i de productes, que et fan creure que sempre hi ha una manera diferent de fer les coses.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nakama (Calle Pelayo, 22): Hi vam caure el primer dia i ens hi vam perdre.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Central de Callao (Calle del Postigo de San Martín, 8): Us podeu imaginar que era visita obligatòria. Ha quedat preciosa després de la reforma, amb aquest estil tan lorquià de flors seques que cauen pel pati fins a la cafeteria. Una de vosaltres em va recomanar que provés el Carrot Cake 😉

IMG_20180602_121552

IMG_20180602_121521

La Forja (Calle Cervantes, 10): Una llibreria en ple barri de lletres, amb Cervantes mirant per tot arreu.

IMG_20180602_135559

IMG_20180602_135639

Yorick (Calle Valencia, 21): Una llibreria per amants del teatre i les arts escèniques. Hi trobareu allò impossible de trobar.

No us podeu perdre tampoc:

Tipos infames. 

San Joaquín, 3, Bajo Izquierda, 28004 Madrid

Desesperate Literature. 

Calle de Campomanes, 13, 28013 Madrid

Libros para un mundo mejor. 

Calle del Espíritu Santo, 13, 28004 Madrid

La fabulosa.

Calle de Santa Ana, 3, 28005 Madrid

 

Esper que us hagi agradat i qualsevol recomanació més, deixeu-la a comentaris!

IMG_20180602_134736

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *