Articles,  LIJ | Promoció de la lectura

Màster en Biblioteca Escolar i Promoció de la lectura

Hola lletraferits!

L’entrada d’avui és bastant diferent de les que estic fent últimament però és una entrada necessària. Crec que res, des que tinc el blog, ha suscitat tanta curiositat com el màster d’infantil que estic cursant. Cada vegada que penjava una història o una fotografia sobre això m’escrivíeu uns quants demanant pel màster. Us he anat responent de forma individual però l’altre dia la pregunta es va repetir i vaig decidir publicar l’opinió global ara que ja l’he acabat.

Per començar diré que jo he cursat el Màster en Biblioteca Escolar i Promoció de la lectura de la UAB i la UB com universitat col·laboradora (les classes es fan a Barcelona i no al Campus de Bellaterra). Quan vaig sortir de la carrera vaig sentir una inquietud molt gran d’aprendre i formar-me en literatura infantil i vaig trobar dos màsters de la UAB: per una banda està l’oficial que és el que jo he realitzat i per altra banda està el màster propi que es realitza en col·laboració amb el Banco del libro de Venezuela i que és en línia: Máster en Libros y Literatura Infantil y Juvenil.

La decisió entre un i altre és molt personal. Depèn del teu perfil professional (si ets professor, per exemple, et recomanaria el de Biblioteca Escolar perquè està molt centrat en el teu perfil i pel fet de ser oficial et dóna punts); si vius lluny de Barcelona potser fer-lo en línia és una bona opció per tu. Jo em vaig decidir pel de Biblioteca escolar precisament per això, perquè era semipresencial. El caràcter semipresencial (dues tardes a la setmana) implica que pots estar treballant alhora – tot i que el nivell de feina és considerable, no et vull enganar però hi ha gent que ha aconseguit compaginar-ho amb jornades completes -.

20171113_174315

Font: UB

Personalment la part més enriquidora del màster han estat les converses i explicacions de segons quins professors i sobretot la convivència a la mateixa aula de persones amb perfils molt diferents. En el meu any, hi havia moltes persones de magisteri i he après d’ells una infinitat de coses que no trobes als llibres. Qui m’havia de dir que acabaria muntant una activitat jo sola i fent un contacontes?

El temari del Máster en Libros y Literatura Infantil y Juvenil potser sembla més adaptat a un perfil més literari i no tan educacional com el màster de Biblioteca Escolar, i jo no us mentiré, m’he quedat amb massa ganes de fer aquest online, però fins i tot sabent el que sé no canviaria la meva decisió. Crec que m’ha enriquit molt com a professional el fet d’obrir-me les portes a un món que prèviament desconeixia i, encara que les assignatures com Biblioteca Escolar i Pla de Lectura de Centre, em semblaven més llunyanes i poc engrescadores i se’m varen fer molt costa amunt, crec que les pots extrapolar al teu camp professional. Perquè el meu consell en aquest o qualsevol màster és que sigueu esponges, apreneu en un any tot el que pugueu, no només de les classes sinó dels professors i sobretot dels companys; enriquiu-vos de perspectives noves i aneu amb la ment ben oberta.

Jo us animo que, si teniu una mínima curiositat en el tema, no us ho penseu i us llenceu. M’ha obert les portes a un món que és fascinant i crec que des d’algunes assignatures fan molt per motivar a l’alumne: visitareu escoles i biblioteques escolars increïbles, vindrà gent a parlar-vos que et motiven dia a dia a fer les coses millors i a canviar el panorama de les coses, fareu classes a llibreries… Si una cosa heu pogut veure de mi aquest any és l’extrema motivació que m’ha aportat. I pels que us interessi molt la via literària, agafeu l’optativa de Formes i Aspectes de la literatura infantil, que no haureu gaudit tant d’aprendre en molt de temps.

20171113_194256

Font: UB

I clar que té coses menys boniques, i buits, i mancances vàries però de moment no he conegut ningú que no ho pensi del seu màster. Per exemple, de la mateixa que us he recomanat aquella optativa no us recomanaria mai la d’Aspectes Psicopedagògics, per molt que no tingueu nocions de pedagogia. Fiqueu-vos a catalogar i us servirà molt més. Jo us dic que només per l’assignatura de l’Emma Bosch i la Margarida Prats sobre Formes i Aspectes de la Literatura infantil i Juvenil (la part de l’Emma està centrada en llibre àlbum i la de la Margarida en poesia infantil), la de la Teresa Colomer i Lara Reyes sobre Literatura infantil i juvenil i la de Neus Real sobre Instruments d’accés i difusió cultural, val la pena.

Com us dic us recomano que, si voleu fer-ne un dels dos, us animeu a fer-lo presencial perquè l’experiència em sembla molt més completa. També dir-vos que de l’online teniu l’opció de fer només un mòdul, com si fos un curs o un postgrau.

Espero que us serveixi i qualsevol dubte concret deixeu-lo a l’apartat de COMENTARIS i us responc, així ho enriquim més!

Un deixo aquí el link a la preinscripció.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=0q8hxG5vV_0]

Us deixo un dels episodis de Tàndem, en el qual Guillem Fargas – també ex-alumne – i una servidora parlem sobre aquest màster i altres opcions formatives en LIJ. Espero que us agradi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *