Articles,  LIJ | Promoció de la lectura,  Ressenyes

10 coses que has de tenir en compte per escollir un llibre 0-3 anys

L’entrada d’avui no l’escric perquè sigui una experta en el tema, sinó tot el contrari. Però potser, com jo, us trobareu que heu d’escollir un llibre per un nadó i no sabeu ni per on començar. No sé si aquest serà un retorn al blog o no, però ja m’havia gravat 3 vegades per penjar un vídeo a Instagram TV i cada vegada em veia més ridícula que l’anterior. Que a mi això de gravar-me, com que no.

Fa poc ha nascut un nadó a la família i tenia clar que el meu regal de naixement havia de ser una cistella perquè comencés a tenir la seva biblioteca personal. L’únic problema és que de totes les franges de LIJ, la 0-3 és la que menys controlo.

Vaig aprofitar per recuperar una de les meves lectures pel treball final del màster de promoció de la lectura, el llibre de Gemma Lluch, Cómo seleccionar libros para niños y jóvenes.

Però a tot això voldria aprofitar per dir-vos que, com jo vaig fer, podeu recórrer als estimats llibreters, que en tenim d’especialitzats que us ajudaran a trobar el llibre perfecte. Hem d’agrair la tria a la Paula Jarrin de la Llibreria Al·lots.

Com ha de ser un bon llibre de 0-3?

Deixo aquí 10 punts de coses a considerar. I entenem aquí bon llibre com llibre adequat, perquè òbviament li pots regalar el que vulguis. Però per molt que t’agradi aquell pop-up nou que han tret o La cita, de Dautremer, un nen de 0-3 anys l’estriparà només de mirar-lo i això s’ha de tenir en compte. Lluch parteix de la base que la primera història pels nadons són les veus que escolten des de la panxa durant l’embaràs.

1. Busca la varietat

Els primers anys són de descoberta i curiositat innata, que s’ha de veure incentivada pels llibres de tota mena: petits contes, llibres de formes, abecedaris, numeraris, llibres d’imatges…

2. Llibres cridaners i breus

No podem pretendre que l’atenció dels infants duri més del que puguin oferir. D’altra manera ens frustrarem nosaltres i els frustrarem a ells.

3. La imatge com a gran protagonista

Com sempre, parlem de llibres adequats. Per tant, amb la lectoescriptura no assumida, és raonable pensar que la imatge cobra aquí una importància cabdal. És a través d’ella que s’aconsegueix l’efecte sorpresa, l’emmirallament, la reacció… La imatge ha de ser capaç de parlar per sí sola encara que treballem la lectura en veu alta.

4. Fomenten l’estimulació sensorial

Per això aquesta franja està plena de llibres de textures, amb encunys resistents, jocs a la maquetació, llibres de sons…

5. Són resistents i la maquetació adequada

Això és molt important per regalar un llibre adequat, que pugui manipular i que l’adult no hagi d’estar constantment llevant-li el llibre de les mans. El llibres per aquesta franja d’edat s’editen en cartoné, tela, plàstics no tòxics i la tipografia és gran i clara. Que també us dic que si el vol rompre crec que hi ha d’haver un equilibri entre transmetre la cura pels llibres i no deixar gaudir de l’experiència física del llibre.

6. Llenguatge adaptat a les necessitats d’aquesta franja d’edat

Si els registres propis de l’oralitat són una part essencial de bagatge “literari” de les criatures, es valoraran especialment els llibres de cançons, rimes, onomatopeies, cançons de bressol que ajudin a l’apropiació de la llengua materna.

7. Protagonistes en qui emmirallar-se o que generen reaccions

Els protagonistes de les històries han de ser capaços de parlar al nadó d’ell mateix i de la realitat que habiten.

8. Estimulen la conversa i el moment de lectura compartida

9. Ofereixen oportunitats d’aprendre

Aprendre vocabulari nou, conceptes nous que els permetran fer inferències i establir relacions amb les coses que ja coneixen, que ja saben. Llibres que des de la seva mateixa òptica facin preguntes sobre ells mateixos i sobre el món. I sobretot, sobretot, no volia oblidar que són petits, però que la doctrina fa pudor igual i que la vida lectora és massa curta pels llibres recepta. No volem alliçonar, volem oferir la descoberta del món.

10. Generen una interacció

Des de la més emocional o visceral, com cantar, fer moviments, reaccionar davant l’adult, fins a algunes de més cognitives, com fer-se preguntes.

Aquesta és la cistella que em va ajudar a fer la Paula Jarrin. Volia que fos variada, que pogués oferir una mica de tot: un llibre banyera, un llibre peluix, un cartoné i un llibre trampós. És trampa perquè he escrit tot això parlant de llibres adequats i ara se’ns cola L’orugueta goluda. Però se’ns ha de permetre la llibertat de fer aquest tipus de coses, com hem dit a l’inici. Jo no volia que faltés un clàssic a la cistella i la Paula em va ajudar a escollir un més o menys adequat.

I sobretot, valorar aquest grapat de llibreters excepcionals que ens ajuden sempre i que hem de cuidar tant i tant.

Referències bibliogràfiques:

  • Quan somio, Il. Francesca Ferri [Editorial Edebé]
  • La màgia polar, Sophie Ledesma [Combel Editorial] ISBN 978-84-9101-523-9
  • Colors, Albert Asensio [La Galera] ISBN 978-84-2466-499-2
  • L’erugueta goluda, Eric Carle [Kókinos] ISBN 978-84-9662-952-3